De Spaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gegroeid en laat de recessie dit jaar definitief achter zich.

Dat stelt de Spaanse minister Luis de Guindos (Economische Zaken) woensdag op basis van nieuwe prognoses en recente cijfers van het Spaanse statistiekbureau.

Het bureau meldde woensdagochtend dat de Spaanse economie in het eerste kwartaal met 0,4 procent is gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee viel de groei hoger uit dan in de laatste 3 maanden van vorig jaar, toen de op drie na grootste economie van de eurozone met 0,2 procent vooruitging.

Volgens De Guindos trekt de Spaanse economie de komende tijd verder aan, met een groei van 1,2 procent dit jaar en 1,8 procent in 2015. In de 2 jaar daarna neemt de groei naar verwachting verder toe, tot 3 procent in 2017.

Op orde

Die groei helpt Spanje om de overheidsfinanciën verder op orde te brengen. Het begrotingstekort loopt dit jaar naar verwachting terug tot 5,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), waar eerder op 5,8 procent werd gemikt.

In 2016 zal het gat op de begroting volgens de nieuwe prognoses lager zijn dan de grens van 3 procent die in de Europese begrotingsregels is vastgesteld.

Het statistiekbureau meldde verder dat de inflatie in Spanje deze maand licht is aangetrokken, tot 0,4 procent. In maart zakte het gemiddelde prijspeil in het land nog met 0,1 procent.

Daarnaast bleken de winkelverkopen in maart met 0,6 procent te zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Die stijging volgde op een kleine krimp in februari.