Droogte in Brazilië jaagt de prijs van koffiebonen op. Consumenten moeten op termijn misschien ook meer voor hun koffie gaan betalen.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van ABN Amro. 

De prijs van Arabica-koffiebonen is tussen eind november en eind april al meer dan verdubbeld. Ook de prijs voor koffiebonen van de Robusta-soort is ongeveer verdubbeld. Sectoreconoom Hans van Cleef van ABN Amro verwacht dat de prijzen verder zullen stijgen.

Bekijk de prijsstijging van koffie in een grafiek van TradingEconomics.

De belangrijkste reden voor de prijsstijging is het weer. Vanwege het onverwacht hete en droge weer in Brazilië, zijn de voorspellingen van de koffieoogst drastisch bijgesteld. "Er werd een positieve recordoogst verwacht. Maar dit zou wel eens de slechtste oogst in jaren kunnen worden", zegt Van Cleef.

In de Verenigde Staten en Brazilië lijkt meer dan de helft van de oogst te mislukken. De landen zijn goed voor ruim een derde van de teelt en verwerking van koffiebonen. Ook zal het even duren voordat de beschadigde planten zijn hersteld of vervangen. Daarom kan het ook effect hebben op de prijs van de volgende oogst.

Supermarkten

Analisten van de bank denken dat koffiebranders hun prijzen in de tweede helft van het jaar zullen verhogen. "Consumenten worden dus waarschijnlijk binnenkort geconfronteerd met hogere koffieprijzen in de supermarkt", staat in het rapport. 

Of het echt zo'n vaart loopt, durft Van Cleef niet te zeggen. Een stijging van de grondstofprijs betekent niet automatisch eenzelfde stijging van de consumentenprijs. Maar als de prijzen doorschieten, is het aannemelijk dat supermarken de prijzen corrigeren.

Kwaliteit

Volgens Van Cleef gaat mogelijk de kwaliteit van de koffie achteruit, omdat de Arabica-boon flink duurder is geworden. Koffieproducenten kunnen hun duurdere Arabica-bonen vervangen of mengen met kwalitatief mindere Robusta-bonen. Toch sleutelen producenten in de praktijk niet heel snel aan hun mengverhoudingen.

De koffie zal tegen mei of juni worden geoogst. Pas dan wordt de daadwerkelijke impact van de droogte concreet. Hoewel er in april iets meer regen dan normaal is voorspeld, zal dat de schade niet meer ongedaan maken.

Niet alleen het weer, maar ook de vraag heeft invloed op de prijs. Jarenlang werd er meer geproduceerd dan er opgedronken werd. Deze oogst zou wel eens de slechtste oogst in jaren kunnen worden, waardoor er meer vraag dan aanbod zal zijn. Ook dat drijft de prijs op.