Frankrijk gaat extra bezuinigingen doorvoeren ter waarde van 50 miljard euro. 

Het Franse parlement stemde dinsdag met een krappe meerderheid voor het bezuinigingspakket, dat bedoeld is om het begrotingstekort van het land terug te dringen.

Het gaat om besparingen die tussen 2015 en 2017 moeten worden doorgevoerd. Het plan zal nu moeten worden voorgelegd aan de Europese Commissie, die Frankrijk al twee jaar extra heeft gegeven om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te brengen.

Volgens de voorstellen wordt onder meer een deel van de pensioenen bevroren, evenals de salarissen van ambtenaren en de uitkeringen. Binnen de socialistische partij van president François Hollande en premier Manuel Valls is veel tegenstand tegen de bezuinigingen. Ook een belangrijk deel van de oppositie stemde tegen.

Economen betwijfelen bovendien of de plannen het begrotingstekort voldoende kunnen terugdringen. Valls, die in maart als premier aantrad, moest in aanloop naar de stemming in het parlement concessies doen aan de linkervleugel in zijn partij en besloot om de uitkeringen en pensioenen lager dan 1.200 euro buiten de maatregelen te laten.