De eurozone is zo sterk als de zwakste schakel van de ketting. Dat stelt Europees president Herman Van Rompuy dinsdag bij de presentatie van zijn boek Europa In De Storm. 

Volgens hem is dit waarschijnlijk de pijnlijkste les die we moeten leren uit de voorbije eurocrisis.

Zijn boek gaat over zijn jaren als eerste vaste voorzitter van de toppen van Europese leiders (Europese Raad). Eind november eindigt zijn mandaat.

Sinds hij op 1 januari 2010 officieel begon, stond het bestrijden van de eurocrisis centraal. "Zij die zeiden dat we in de eurozone ten onder zouden gaan, hebben ongelijk gekregen", aldus Van Rompuy.

Storm

Maar hij ontkent niet dat er nog veel werk is te verrichten. ''Vandaag zeilt de eurozone in rustiger wateren. Maar misschien is het slechts een stilte voor een nieuwe storm ooit'', luidt het in de inleiding van het boek.

Omdat de eurozone slechts zo sterk is als de zwakste lidstaat, zijn verantwoordelijkheid en solidariteit tussen de landen van de eurozone zo belangrijk, benadrukt Van Rompuy.

Solidariteit

Hij wijst op de ''verantwoordelijkheid om het eigen huis op orde te houden en de solidariteit om schokken gezamenlijk het hoofd te kunnen bieden''. Volgens de vertrekkende president is meer gezamenlijk beleid nodig om de euro te wapenen tegen een mogelijke nieuwe crisis.