Europese banken moeten bij de stresstest later dit jaar aantonen dat ze een nieuwe diepe economische crisis, met een sterke daling van de huizenprijzen, kunnen doorstaan. 

Dat blijkt uit details over de test die dinsdag door de Europese bankentoezichthouder EBA werden gepubliceerd.

In het zwaarste scenario wordt getest of de banken overeind blijven als de economische groei in de periode tot en met 2016 in totaal 7 procent achterblijft bij de huidige verwachtingen.

De werkloosheid in de eurolanden loopt daarbij verder op, terwijl van inflatie geen sprake is. De huizenprijzen dalen in dit scenario met ruim 21 procent.

De EBA voert de stresstest vanaf eind mei samen met de Europese Centrale Bank (ECB) uit. De resultaten worden eind oktober bekendgemaakt. Volgens bronnen rondom de instanties zal de stresstest de zwaarste worden die ooit voor banken is opgesteld. 

De ECB gaf dinsdag ook aan dat banken binnen zes tot negen maanden na de onderzoeken alle gaten in hun kapitaal moeten hebben gedicht.

Bankenunie

De stresstest is een opmaat naar de bankenunie. Als de ECB vanaf 4 november van dit jaat het toezicht op de 128 grootste Europese banken op zich neemt, wil de instelling er zeker van zijn dat de banken gezond zijn en een crisis kunnen doorstaan.

Voordat de stresstest wordt uitgevoerd, licht de ECB eerst minutieus alle balansen van de banken door om te controleren op risico's. Banken kunnen zo waar nodig verbeteringen doorvoeren.

Dit moet u weten over de bankenunie