Werknemers van de verpakkingsfabriek Tetra Pak in Moerdijk, die dichtgaat, hebben maandagochtend opnieuw het werk voor twee uur neergelegd uit onvrede over het sociaal plan. 

Afgelopen vrijdag gebeurde dat ook al. Het personeel wil de acties doorzetten totdat de directie van het bedrijf over de brug komt, zegt bestuurder Arjan Huizinga van CNV Vakmensen.

De directie zegt graag weer met de vakbonden te willen overleggen, ''want alleen in een dialoog kan je tot overeenstemming komen'', aldus een woordvoerster.

De vakbonden willen pas weer terugkeren aan de onderhandelingstafel als de directie serieus bereid is op hun eisen in te gaan.

De Zweedse multinational Tetra Pak, wereldmarktleider in kartonnen verpakkingen, kondigde in januari aan de fabriek eind dit jaar te sluiten. Daardoor gaan 215 banen verloren.

Maatregel

Volgens het concern is de maatregel nodig, omdat de Europese vraag naar drankverpakkingen van karton is ingezakt. Bovendien is de technologie in Moerdijk verouderd en vergt het een te grote investering om de fabriek geschikt te maken voor de nieuwste technologie, zegt de woordvoerster van het bedrijf.

Dat zou 50 miljoen euro kosten. De Moerdijkse productie wordt overgenomen door fabrieken in Spanje, Duitsland en Servië die met een investering van 2 miljoen euro per fabriek geschikt kunnen worden gemaakt voor de nieuwe technologie, aldus de woordvoerster.

De vakbonden zeggen dat het bedrijf uit winstbejag uitwijkt naar lagelonenlanden. Zij vinden dat Tetra Pak als winstgevende onderneming een ''hoge prijs" moet betalen voor de sluiting van de fabriek in Moerdijk. Dat betekent een beter sociaal plan voor de werknemers die hun baan verliezen dan tot nu toe geboden.