Het economische beleid van Servië gaat volledig op de schop. Dat heeft de nieuwe Servische premier Aleksandar Vucic zondag gezegd.

Vucic zei dat de parlementsleden in het "gebouw blijven eten en slapen" om ervoor te zorgen dat op 15 juli de eerste hervormingen kunnen worden doorgevoerd. Die zijn volgens hem hard nodig.

"Dit is iets dat al veel te lang vooruitgeschoven is", zei Vucic. "Veranderingen en modernisering zijn de sleutelwoorden."

Oppositieleider Dragan Djilas haalde meteen al uit naar de premier, wiens regering zondag werd beëdigd, en zei dat Vucic geen nieuwe oplossing biedt. Djilas zei dat nog altijd een man de beslissingen neemt in Servië "en dat is niet goed".

De economische hervormingen die Vucic voorstaat, zijn onder andere bezuinigingen op de publieke sector, een herziening van de begroting en privatisering van staatsbedrijven, gecombineerd met economische impulsen voor de private sector. Hij zei protesten te verwachten, maar desondanks vast te houden aan het hervormingsbeleid.

Steun

De Europese Unie steunt de plannen van de Servische regering om het economische beleid flink op de schop te nemen en te streven naar een lidmaatschap van de EU. Dat zei buitenlandchef van de Unie Catherine Ashton na overleg met Vucic. 

Ashton zei blij te zijn een bezoek aan Servië te kunnen brengen. "De Europese Unie is vastbesloten om Servië te helpen en te steunen in zijn pogingen om voor de bevolking een sterk economisch pad te bewandelen." 

Vucic zei bij de EU te hebben aangeklopt voor steun voor zijn 'zware en omvangrijke economische hervormingen'. Hij hoopt dat Servië in 2020 toe kan treden tot de EU.