De meeste werknemers van de belangrijkste sportschoenenfabrikant ter wereld, de Chinese onderneming Yue Yuen, hebben het werk hervat, nadat het bedrijf aan enkele van hun eisen tegemoet was gekomen. 

De zeker 40.000 werknemers staakten sinds 14 april uit onvrede over de minimale sociale verzekeringen en pensioenregelingen.

Het bedrijf, dat schoenen maakt voor onder meer Adidas en Nike, zei dat meer dan 80 procent van de werknemers in de fabrieken in Dongguan, 75 kilometer ten noordwesten van Hongkong, het werk heeft hervat. Drie werknemers schatten dat meer dan de helft, mogelijk 70 procent, weer aan de slag was gegaan.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid erkende vrijdag tegen journalisten dat Yue Yuen te weinig had betaald voor de sociale verzekeringen en de huisvesting van zijn werknemers.

Het ministerie had het bedrijf opdracht gegeven de bedragen voor zaterdag te verhogen. De directeur van Yue Yuen had eerder gezegd dat het bedrijf zich altijd keurig aan de wet had gehouden.

Yue Yuen schat dat de staking het bedrijf omgerekend ongeveer 19,5 miljoen euro heeft gekost. Adidas heeft sommige orders aan fabrikanten elders in China gegund.