Portugal heeft geen behoefte aan een nieuwe kredietlijn als er deze zomer een einde komt aan de noodleningen van de eurolanden en het IMF.

Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Portugal ontvangt naar verwachting eind juni het laatste deel van de in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten, die in 2011 ter beschikking werden gesteld. De vraag is of het land daarna uit voorzorg kiest voor een nieuwe kredietfaciliteit, die kan worden gebruikt als de nood aan de man komt.

De Portugese regering zou voor de volgende vergadering van de eurogroep, op 5 mei, een besluit willen nemen over een mogelijke aanvraag. Tijdens het laatste voorbereidende overleg voor die bijeenkomst kwam het onderwerp deze week volgens The Wall Street Journal echter niet ter sprake.

Betrokken ambtenaren gaan er daarom vanuit dat er geen kredietlijn zal worden aangevraagd.

Staatsleningen

Portugal slaagde er eerder deze week voor het eerst sinds zijn diepe financiële crisis in langlopende staatsleningen te slijten tegen een relatief lage rente.

De Portugese premier Pedro Passos Coelho plaatste vervolgens kanttekeningen bij een nieuwe noodkredietlijn, aangezien onduidelijk is welke voorwaarden daaraan worden verbonden.