Curator Rob Boers onderzoekt een mogelijke doorstart van de failliete winkelketen Free Record Shop. Hij is daartoe met diverse partijen in gesprek. 

Hij is daartoe met diverse partijen in gesprek. In afwachting daarvan blijven alle 36 winkels van Free Record Shop in elk geval tot en met zaterdag 3 mei open, maakte hij vrijdag bekend.

Fresh Entertainment Nederland, het moederbedrijf achter de winkelorganisatie van Free Record Shop in Nederland, werd 22 april failliet verklaard. Bij de platenketen werken nog ruim honderd mensen, zowel fulltimers, parttimers en oproepkrachten.

Volgens de curator is het op dit moment nog onzeker of een doorstart er in zit. Hij verwacht volgende week de besprekingen hierover te kunnen afronden.

Stuntprijzen

De komende dagen worden de voorraden in de winkels verkocht tegen stuntprijzen. Deze landelijke actie zal een week lopen, meldde de curator.

Volgens eigenaar ProCures is het faillissement te wijten aan de sterk verslechterde marktomstandigheden voor 'fysieke' cd's, dvd's en games.

België

Door de krimp van de organisatie, waaronder het wegvallen van de Belgische winkels, werd het steeds moeilijker om de inkoop te continueren en passende voorwaarden af te spreken met leveranciers.

Branchevereniging NVPI Video stelt dat hiermee een onjuist beeld is geschetst van de werkelijke situatie. ''Het ontbreken van een serieus strategisch plan en daaruit voortvloeiend een verstoorde relatie met leveranciers'' is volgens de brancheorganisatie de oorzaak van het faillissement ''en niet de 'sombere’ commerciële vooruitzichten van de verkoop van fysieke games, muziek en film''.

Outletformule

De herziene outletformule, die zich de afgelopen periode richtte op de verkoop van restpartijen, was volgens leveranciers zeker levensvatbaar.

Een solide strategisch plan en een bijbehorende investering in de keten had een nieuw faillissement kunnen voorkomen, aldus NVPI Video.

Free Record Shop, in 1971 opgericht door Hans Breukhoven, kwam eind 2012 ook al in financiële problemen. De entertainmentketen maakte toen onder de vlag van Fresh Entertainment Holding nog een doorstart in afgeslankte vorm.