Zo’n driehonderd spaarders van de failliete IJslandse bank Icesave krijgen mogelijk snel toegang tot hun geld.

Dat zegt de IJslandse Nationale Bank tegen NUzakelijk.

"De bank hoopt dat er in de nabije toekomst stappen kunnen worden genomen die buitenlandse crediteuren de mogelijkheid geven om hun positie in IJsland te verlaten", aldus een woordvoerder, die bevestigt dat daar ook alle Nederlandse Icesave-tegoeden onder vallen.

"Meer duidelijkheid over oplossingen voor het probleem volgt mogelijk later dit jaar."

Meer dan honderdduizend Nederlandse spaarders bij Icesave, met een gezamenlijk tegoed van 1,6 miljard euro, kwamen in 2008 in de problemen toen de bank door de financiële crisis niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen.

De meeste spaarders kregen uiteindelijk via het depositogarantiestelsel hun geld terug. Maar een groep van meer dan driehonderd spaarders met een tegoed van meer dan het gedekte bedrag van 100.000 euro, is nog steeds bezig om een deel van het spaargeld terug te halen.

Hoewel IJsland al een flink deel van het spaargeld aan deze groep heeft terugbetaald, heeft het land ook nog een bedrag vastgezet. Dit is naar schatting 20 procent van het totale spaargeld.

Om de IJslandse economie te stabiliseren heeft het land besloten om deze gelden van binnenlandse en buitenlandse spaarders voorlopig achter slot en grendel te houden.

Hoewel de economie langzaamaan verbetert, is het land nog erg gevoelig voor plotselinge financiële schokken. Het land vreest voor de koers van de IJslandse kroon als de tegoeden van spaarders worden vrijgegeven.

Kronen

Spaarders zullen hun IJslandse kronen namelijk massaal gaan inwisselen voor andere valuta, met een stevige daling van de wisselkoers als gevolg, zo verwacht het land.

In een recent rapport stelt de Centrale Bank dat dit het prille herstel van de economie ernstig zal dwarsbomen. "Deze nieuwe informatie toont dat het probleem groter is dan eerder gedacht", aldus de woordvoerder.

Dit betekent dat het niet alleen moeilijk is om de grote schuldeisers - zoals de Nederlandse en Britse centrale bank - tegemoet te komen, ook afbetaling van de kleinere crediteuren kan een gevaar vormen voor de economie, stelt de centrale bank.

Bij de IJslandse centrale bank kwamen in 2013 880 verzoeken binnen om tóch toegang te krijgen tot de tegoeden. Hiervan werden 526 ingewilligd. Maar dit blijven uitzonderingen,  zegt de bank.

"Elke uitzondering die aan een subgroep van crediteuren wordt verleend is zeer delicate materie, ook omdat dit een precedent kan scheppen, die een echte oplossing bemoeilijkt", aldus de woordvoerder.

Misleiding

Maar dat hoeft niet zo te zijn, denkt Gerard van Vliet van Icesaving, een vereniging die namens de gedupeerde spaarders optreedt. "Voor een kleine groep van particuliere spaarders kan makkelijk een uitzondering worden gemaakt, zonder enige precedentwerking."

Van Vliet is niet onder de indruk van de woorden van de IJslandse nationale bank. "Het stinkt aan alle kanten."

Volgens de woordvoerder van Icesaving zijn de meeste tegoeden in vreemde valuta en niet in kronen. "Er staat inderdaad een heel gering bedrag aan IJslandse kronen op geblokkeerde rekeningen, maar dat is 1 procent van het totaal."

Van Vliet denkt dat IJsland helemaal niet van plan is het geld vrij te geven. De hele argumentatie van de IJslandse bank is volgens hem dan ook misleidend. "Welke financiële analist daar in stinkt mag een raadsel zijn."