De Nederlandse staat heeft geen plannen om in het beursbedrijf Euronext te gaan beleggen. 

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zegt dat vrijdag in reactie op de Vlaamse krant De Tijd. Deze krant weet op basis van bronnen te melden dat de Belgische staat onder bepaalde voorwaarden 50 tot 100 miljoen euro investeert in Euronext. 

Ook de Fransen zouden willen investeren. "Ik kan het niet bevestigen of ontkennen", zei Dijsselbloem. "De staat heeft geen plannen om te gaan investeren in Euronext." 

De huidige eigenaar van Nyse-Euronext, ICE, wil de Europese tak afstoten via een beursgang. Dat zou nog dit jaar moeten gebeuren. Het bedrijf is momenteel actief in vier Europese landen. 

Dijsselbloem hoopt wel dat ''geduldige beleggers'' met een langetermijnvisie uit de vier landen waar Euronext vestigingen heeft, bereid zijn te investeren. ''Dat zou goed zijn en het zou de positie van een onafhankelijk Euronext versterken.''

Het belang van Euronext is volgens Dijsselbloem groot. "Voor de financiering van ons eigen bedrijfsleven is een beurs nog steeds belangrijk. Wij willen natuurlijk graag dat er een sterke en levenskrachtige beurs komt in Amsterdam." 

Donderdag kondigde ING-topman Ralph Hamers aan dat ING een belang wil nemen in Euronext. Ook ABN Amro zou dat van plan zijn, net als banken en grote investeerders uit België, Frankrijk en Spanje.

De verwachting is eerder uitgesproken dat Euronext in juni naar de beurs wordt gebracht.