Werknemers van de verpakkingsfabriek Tetra Pak in Moerdijk die dichtgaat, leggen vrijdagmiddag het werk voor een paar uur neer uit onvrede met het sociaal plan. 

De vakbonden hadden de directie van het bedrijf een ultimatum gesteld om met een beter bod te komen, maar daar is geen reactie op gekomen, zei bestuurder Frans de Haan van FNV Kiem.

De bedoeling is dat ook maandag het werk voor een paar uur wordt onderbroken. Komt de directie niet over de brug, dan worden de acties uitgebreid.

De Zweedse multinational Tetra Pak, wereldmarktleider in kartonnen verpakkingen, kondigde in januari aan de fabriek eind dit jaar te sluiten. Daardoor gaan 215 banen verloren.

Volgens het concern is de maatregel nodig omdat de Europese vraag naar drankverpakkingen van karton is ingezakt. De vakbonden zeggen dat de de Moerdijkse productie wordt overgeheveld naar Oost-Europa omdat de lonen daar lager liggen.

Zij vinden dat Tetra Pak als winstgevende onderneming een ''hoge prijs" moet betalen voor de sluiting van de fabriek.

''Dat betekent bijvoorbeeld een goede ontslagvergoeding en een budget van 4000 euro per werknemer voor ondersteuning bij het vinden van een andere baan", zegt bestuurder Arjan Huizinga van CNV Vakmensen.