Bij de Alliantie verdwijnen honderd van de zevenhonderd banen door een reorganisatie. Dat heeft het personeel van de woningcorporatie donderdag te horen gekregen, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. 

Volgens directeur Rob Haans staat de woningcorporatie er weliswaar gezond voor, maar moet er wat gebeuren om goede sociale woningen betaalbaar en beschikbaar te houden. De Alliantie wordt een plattere organisatie met minder directeuren en managers. Ze wil meer in de buurten en daardoor dichtbij de bewoners werken.

De Alliantie heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Almere, Amersfoort en Het Gooi. In dit gebied is de beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen een groot probleem.

Door stijgende huren en de financiële ruimte van woningcorporaties door de zogenoemde verhuurdersheffing verwacht De Alliantie dat dit de komende jaren alleen maar groter wordt.

Standpunt

''Bij de reorganisatie stellen we ons op het standpunt dat elke euro die wij besparen op onze bedrijfskosten ten goede komt aan de huisvesting van mensen die op ons woningaanbod aangewezen zijn'', stelt Haans.

Brancheorganisatie Aedes denkt dat er binnen 10 jaar voor een derde van de 30.000 werknemers in de sector geen werk meer is. ''Ik ken heel veel leden die bezig zijn met sanering'' zei Marc Calon, voorzitter van brancheorganisatie Aedes tegen BNR. Calon is ervan overtuigd dat de door minister Blok ingestelde verhuurdersheffing voor een grote kaalslag gaat zorgen.

Calon: ''Die verhuurderbelasting, ongeveer twee maandhuren per jaar, gaan direct naar de schatkist. Wij verwachten dat er de komende 10 jaar een derde van de mensen in onze sector uitgaat. Van 30.000 naar 20.000 mensen.'' Daar zullen volgens hem ook gedwongen ontslagen bij zitten.

FNV

De Alliantie is zeer voorbarig met de aankondiging van het schrappen van honderd banen vandaag. Dit stelt Janneke Waage, bestuurder FNV Woondiensten. "Eerder heeft de OR een negatief advies gegeven op het voornemen van de directie om medewerkers gedwongen te ontslaan. Nu ligt er een nieuw verzoek om hiermee in te stemmen. Maar er is  nog steeds geen enkele bedrijfseconomische noodzaak”, zegt Waage.

De Alliantie is volgens FNV een gezonde corporatie. "Er is daarom weinig reden om een grote groep medewerkers te dwingen naar ander werk te zoeken op een arbeidsmarkt die op dit moment bepaald niet gunstig is."