Een verzoek van Nationale Nederlanden tot uitstel in de zaak die door Vereniging Woekerpolis.nl is aangespannen, is door de rechtbank Rotterdam afgewezen.

Nationale Nederlanden had schorsing of aanhouding van de zaak geëist, omdat zij een uitspraak van een andere zaak bij het Europese hof willen afwachten. Deze uitspraak wordt pas op zijn vroegst in het najaar van 2014 verwacht.

De Vereniging Woekerpolis.nl maakte bezwaar tegen uitstel, omdat slechts een van de verwijten die in de procedure wordt aangevoerd betrekking heeft op de zaak bij het Europese hof. De rechtbank stelde de vereniging in het gelijk.

"Het voelt als een eerste overwinning", zegt Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, tegen NU.nl.

"Alle grote ondernemingen proberen een proces te rekken, maar eigenlijk pakt het in hun nadeel uit. Mensen kunnen zich namelijk nog gedurende de procedure aanmelden."

Beleggingsproducten

Volgens Flipse heeft Nationale Nederlanden zevenhonderdduizend beleggingsproducten verkocht, waarin vijf risicovolle eigenschappen zijn ontdekt. De vereniging wil inzage in deze eigenschappen om te bepalen hoeveel vergoeding de verzekeraar zou moeten betalen aan zijn klanten.

Vereniging Woekerpolis.nl heeft Nationale Nederlanden als eerste verzekeraar gedagvaard. Aegon is inmiddels ook gedagvaard en dit jaar zullen nog acht verzekeraars volgen.

Eerder vroeg Nationale Nederlanden om opschorting van twee zaken bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) om dezelfde zaak bij het Europese hof. Ook het Kifid wilde niet aan het verzoek tegemoet komen, omdat het maar de vraag is of de uitspraak relevant is.

Wachten

Een woordvoerder van Nationale Nederlanden verklaart het jammer te vinden dat de schorsing is afgewezen, maar hij zegt dat het voor de praktijk niet veel zal uitmaken. "In zijn uitspraak heeft de rechter ook gezegd te wachten op de uitspraak van het Europese Hof. Dat is precies wat wij wilden."

"Wij proberen niet te rekken, we willen gewoon zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. Uiteindelijk zal de Europese uitspraak ook leidend gaan worden voor de Nederlandse rechters."