WASHINGTON - De industriële productie in de Verenigde Staten is in maart voor de derde achtereenvolgende maand toegenomen. De benuttingsgraad van de productiecapaciteit kwam op het hoogste niveau sinds vorig jaar september, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse centrale banken.

De productie nam in maart toe met 0,7 procent, iets meer dan de door analisten verwachte 0,6 procent en de sterkste groei sinds mei 2000. De toename in februari is gecorrigeerd van 0,4 tot 0,3 procent. De productie in maart lag nog wel 2,9 procent onder het niveau van dezelfde maand van vorig jaar doordat er in de tweede helft van 2001 een gestage neergang was.

De benuttingsgraad van de productiecapaciteit ging omhoog van 74,9 procent in februari (gecorrigeerd van 74,8 procent) tot 75,4 procent in maart.

Dinsdag werd ook bekend dat de index voor de consumentenprijzen in de VS in maart steeg met 0,3 procent. De stijging is de sterkste sinds vorig jaar september, maar is geringer dan de door analisten verwachte 0,5 procent. De index lag in maart 1,5 procent boven het niveau van dezelfde maand van vorig jaar.

Exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel steeg de index vorige maand ten opzichte van februari met 0,1 procent, minder dan de verwachte 0,2 procent. In vergelijking met maart vorig jaar was er een stijging van 2,4 procent.