Griekenland heeft in 2013 voor het eerst sinds jaren een overschot op zijn begroting geboekt, als de forse rentebetalingen op de staatsschuld niet worden meegerekend. 

Het is een teken van de vooruitgang die Athene maakt bij de beteugeling van de crisis, stelde de Europese Commissie in Brussel woensdag.

De regering in Athene stelde eerder dit jaar al dat zij vorig jaar 1,5 miljard euro meer ontving dan uitgaf, afgezien van de rente op de enorme staatsschuld. Met dit zogenoemde primaire overschot kan Griekenland geld besparen, omdat het bijvoorbeeld in aanmerking komt voor lagere rentes op internationale noodleningen of langer de tijd krijgen het geld terug te betalen.

Gunstig

De ministers van Financiën van de eurolanden gaan nu bekijken of Griekenland inderdaad gunstiger geld kan lenen. Zij hadden in november 2012 beloofd de voorwaarden op hun noodkredieten aan te passen als Athene weer een primair overschot zou boeken.

Het behaalde overschot is bijna twee keer groter dan het eerder afgesproken doel. Een deel mag worden gebruikt om het Griekse volk te compenseren voor de ingrijpende bezuinigingen de afgelopen jaren.

Het totale Griekse begrotingstekort, inclusief kapitaalinjecties aan financiële instellingen en rentebetalingen, was vorig jaar 12,7 procent van het bruto binnenlands product, iets lager dan verwacht.