De economische groei in de eurozone is in april aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna drie jaar en het overheidstekort is verder teruggelopen. 

Vooral in de dienstensector trok de groei volgens de onderzoekers flink aan. In de industrie, die al langer een flinke groei laat zien, bleven de omstandigheden onverminderd gunstig, stelt onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een eerste raming.​

De graadmeter waarmee Markit de activiteit in de hele euro-economie meet, verbeterde vorige maand van 53,1 naar 54. Een stand hoger dan vijftig wijst op groei.

Volgens Markit wijzen de huidige ontwikkelingen op een economische groei van 0,5 procent in het tweede kwartaal, na een vooruitgang met 0,4 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

Herstel

Het herstel van de eurozone wordt nog altijd geleid door Duitsland, waar de groei in de industrie en de dienstensector deze maand verder toenam. Frankrijk toonde het tegenovergestelde beeld. Daar viel de groei in beide sectoren terug ten opzichte van vorige maand.

Markit was vooral te spreken over de ontwikkelingen in de rest van de eurozone, waar de groei toenam tot het hoogste niveau sinds begin 2011. Dit geeft volgens de onderzoekers aan dat ook in de zuidelijke eurolanden het herstel aan kracht wint.

Tekort

Het overheidstekort van de eurolanden is vorig jaar verder teruggelopen. In 2013 bedroeg hun tekort gemiddeld 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 3,7 procent een jaar eerder. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag.

Voor de gehele Europese Unie werd een tekort gemeten van 3,3 procent, tegen 3,9 procent in 2012. Bij in totaal tien lidstaten bedroeg het overheidstekort meer dan de Europese begrotingsnorm van 3 procent.

Het hoogste tekort werd gemeten in Slovenië met 14,7 procent. Ook in Griekenland (12,7 procent), Ierland (7,2 procent) en Spanje (7,1 procent) was sprake van een relatief groot gat in de overheidsbegroting.

Overschot

Luxemburg kende als enige Europese land een begrotingsoverschot, van 0,1 procent. En in Duitsland waren de inkomsten en uitgaven van de overheid vorig jaar min of meer in balans.

In Nederland kwam het overheidstekort in 2013 voor het eerst in 5 jaar tijd onder de Europese norm uit, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder al bekend. Het tekort bedroeg vorig jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 was dat nog 4,1 procent.

Groot-Brittannië

Ook de grootste Europese economie buiten de eurozone, Groot-Brittannië, toont verder herstel. Dat blijkt uit de notulen van de afgelopen rentevergadering van de Britse centrale bank die woensdag werden gepubliceerd.

''De groei van de binnenlandse economie trekt verder aan'', concludeerde de Bank of England (BoE) bij die bijeenkomst. De centrale bankiers verwachten op basis van recent onderzoek dat in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar een economische groei zal worden behaald van bijna 1 procent.