Financieel activist Pieter Lakeman start met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) een meldpunt voor kleine pensioenfondsen, verzekeraars en banken die zich gedupeerd voelen door De Nederlandsche Bank (DNB). 

Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De klachtenlijn moet misstanden in het toezicht van DNB aan de kaak stellen. Lakeman vindt namelijk dat kleinere financiële instellingen, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, soms onterecht hard worden aangepakt.

Ze worden steeds vaker onder druk gezet om activiteiten af te stoten vanwege hun grootte. Daarnaast zou DNB de instellingen soms overlagen met extra eisen. 

Lakeman stelt dat de eisen niet altijd in verhouding staat tot de ruimte die grotere instellingen wel krijgen. " ING en Rabobank krijgen bijvoorbeeld toestemming slechts een bescheiden percentage op vastgoed af te schrijven, terwijl DNB voor kleinere partijen met gezondere vastgoedportefeuilles soms een veelvoud aan afschrijvingen eist. Dergelijke ongelijkheden lijken niet uniek te zijn."

Wrang

Hij vindt het wrang en onterecht dat DNB dergelijke druk op kleinere verzekeraars en pensioenfondsen uitoefent: ''Hun beleggingsresultaten zijn vaak beter dan die van grotere fondsen. Dat komt mede omdat bij grotere pensioenfondsen dure adviseurs een fors deel van de beleggingswinst afromen.''

Kleine partijen durven volgens Lakeman niet op te treden tegen DNB. "Met dit meldpunt wil ik ze de gelegenheid bieden hun verhaal te doen. Dat kan ook anoniem."

Uit gegevens van De Nederlandsche Bank blijkt dat vorig jaar 726 bezwaarschriften zijn ingediend, waarvan de meeste door kredietinstellingen (340). Verzekeraars dienden 94 bezwaarschriften in en beleggingsinstellingen 185. De 726 bezwaarschriften leidden uiteindelijk tot 403 (hoger) beroepsprocedures.​