Fresh Entertainment Nederland BV, het moederbedrijf achter de winkelorganisatie van Free Record Shop in Nederland, is dinsdag failliet verklaard. 

Door het faillissement sluiten de resterende 36 winkels hun deuren en gaan 55 voltijds- en 35 deeltijdbanen verloren. Rob Boers van Boers Advocaten in Veenendaal is aangesteld als curator. Eigenaar ProCures maakte dit bekend.

Volgens ProCures is de markt voor fysieke entertainmentproducten in het eerste kwartaal dit jaar wederom sterk gekrompen en blijven de marktvooruitzichten somber.

Door de verdere krimp van de organisatie, waaronder het wegvallen van de Belgische winkels, werd het steeds moeilijker om de inkoop te continueren en passende voorwaarden af te spreken met leveranciers.

Free Record Shop, in 1971 opgericht door Hans Breukhoven, kwam eind 2012 in financiële problemen, wat in mei 2013 tot een faillissement leidde. De entertainmentketen maakte daarna onder de vlag van Fresh Entertainment Holding nog een doorstart van de Nederlandse en Belgische organisatie.

Herstel

In de loop van het vierde kwartaal van 2013 bleek echter dat de winkelketen grote moeite had zich te herstellen van de ingrijpende gevolgen van het faillissement. 

Nadat Free Record Shop België begin dit jaar definitief haar winkels had gesloten, resteerde er een relatief kleine keten met 48 winkels in Nederland. 

Door 'interne en externe ontwikkelingen' slankte de centrale organisatie verder af en sloten nog eens 12 winkels de deuren. Voor het eerste faillissement telde Free Record Shop nog 141 winkels in Nederland.

Restpartijen

In maart zei Free Record Shop zich te gaan richten op het opkopen en verkopen van restpartijen. De winkelketen zou worden omgevormd tot een outlet store voor magazijnvoorraden. Free Record Shop wilde zo een goedkoper assortiment aan muziek, films en games aanbieden.

De Belgische tak van Free Record, die in november failliet ging, was begin dit jaar al gesloten. Gesprekken met het Britse Hilco over een doorstart waren op niets uitgelopen. De webwinkel Freerecordshop.nl ging begin dit jaar op zwart na het faillissement van exploitant ECI.