'Duurzaamheidsbeleid banken vordert traag'

De meeste Nederlandse banken maken langzaam vorderingen in hun duurzaamheidsbeleid. 

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde nieuwste versie van de Eerlijke Bankwijzer.

Volgens de onderzoekers van de bankwijzer hebben ABN Amro, Aegon Bank, ASN Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot afgelopen jaar hun duurzaamheidsbeleid verbeterd.

Delta Lloyd Bank, ING Bank en Triodos hebben het afgelopen jaar geen verbeteringen laten zien, al scoort Triodos gemiddeld wel veel hoger dan ING en Delta Lloyd.

De verschillen tussen de banken zijn nog altijd groot, zowel in het tempo waarin ze verduurzamen als in de ambities die ze zich daarbij stellen.

''Er is nog een lange weg te gaan. Het beleid voor met name klimaat, dierenwelzijn, belastingen, corruptie en woningbouw laat bij veel banken nog flink te wensen over.

Het belang van daadwerkelijk duurzaam investeren zit nog steeds niet tussen de oren van alle bankdirecties’', stelde Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer.

Woningbouw 

De onderzoekers prezen ASN en Rabobank voor beleid dat energiebesparing bij de woningbouw stimuleert.

ABN Amro deed volgens de bankwijzer een goede zet door de winning van olie uit teerzanden onacceptabel te verklaren, terwijl Aegon hogere eisen stelde aan kledingfabrikanten en de chemie.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Ze hopen door hun onderzoeken banken aan te zetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klanten kunnen op de website van de organisatie vergelijken hoe duurzaam banken zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie