Er is geen simpele beoordeling mogelijk wat de optimale grootte is voor een woningcorporatie, stelt ​de koepel van woningcorporaties, Aedes. 

Dat zegt Aedes donderdag tegenover NU.nl.

Eerder vandaag werd bericht dat volgens onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), grote woningbouwverenigingen minstens acht procent op hun kosten kunnen ​besparen als ze worden opgedeeld in kleinere organisaties. 

"Het belangrijkste voor ons is dat een corporatie een goede verbinding heeft en houdt met haar huurders en met stakeholders in de lokale omgeving", aldus een woordvoerder van Aedes. "Ook een grote corporatie kan dat goed verzorgen."

Daarnaast is de efficiëntie van woningcorporaties wel degelijk een criterium, omdat daar de grootste kansen om winst te behalen, stelt de branchevereniging. Daarom gaan de kleinste corporaties juist vaker op zoek naar fusiepartners, aldus Aedes.

In die conclusie staat de vereniging niet helemaal alleen. Het Coelo en de Vrije Universiteit zeggen in hun onderzoek dat fusies vaak ongunstig zijn voor de schaaldoelmatigheid, maar opschaling leidt ook tot een verbetering van interne efficiëntie, en is daarmee per saldo niet per se altijd nadelig. De onderzoekers stellen dat er daarom per corporatie moet worden gekeken naar de gevolgen van een eventuele uitbreiding.