Grote woningbouwverenigingen kunnen minstens acht procent op hun kosten besparen als ze worden opgedeeld in kleinere organisaties. 

Dat staat in een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo), schrijft Het Financieele Dagblad.

De optimale omvang voor een corporatie is volgens het onderzoek dat vrijdag wordt gepubliceerd tussen de 500 en 2500 woningen.

"Groter dan 2500 woningen is echt onverstandig", zegt onderzoeker Jacob Veenstra tegen de krant. "De meeste corporaties zouden aan doelmatigheid kunnen winnen door af te schalen."

In de afgelopen decennia is het aantal corporaties meer dan gehalveerd tot minder dan vierhonderd. Hierdoor heeft nu meer dan de helft van de woningbouwcorporaties meer dan 2500 woningen in beheer.

De corporaties moeten tot en met 2017 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing ophoesten. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) wil bovendien dat corporaties zich niet langer mengen in de lucratieve markt voor vrijesectorwoningen. Hierdoor staan zij onder druk om kosten te besparen.