In maart zijn 12,3 procent meer huizen verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In vergelijking met februari bleef de woningverkoop stabiel.

In maart zijn 10.028 woningen verkocht, dat zijn twee huizen minder dan in februari. In maart 2013 wisselden slechts 8.933 woningen van eigenaar. Dat meldt het Kadaster vrijdag.

Alle woningtypen laten in vergelijking met vorig jaar een stijging in verkopen zien. De verkoop van tussenwoningen stijgt met 19,3 procent het meest en de verkoop van hoekwoningen met 4,5 procent het minst.

Ten opzichte van februari daalde de verkoop van tussen- en hoekwoningen, respectievelijk met 4,4 en 4,1 procent. De verkoop van appartementen steeg met 0,1 procent en van 2-onder-1-kap woningen met 10,4 procent.

Limburg

Alleen in Limburg daalde het aantal verkochte woningen ten opzichte van vorig jaar met 10 procent. In de andere provincies laat de woningverkoop een stijgende lijn zien, met Friesland als koploper (+25,7 procent).

Het aantal hypotheken nam in maart 3,8 procent toe in vergelijking met vorig jaar en 3,3 procent in vergelijking met februari.

In maart vonden 157 executieveilingen plaats, dat is een daling van 10,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal executieveilingen daalt al geruime tijd. Dat hoeft niet te betekenen dat er minder woningen gedwongen verkocht worden. Tegenwoordig proberen banken op andere manieren de woning te verkopen.

Toename

Het Kadaster heeft elke maand van het eerste kwartaal een toename in het aantal verkochte woningen geregistreerd. Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) signaleerde een toename van verkopen in het eerste kwartaal.

Of de huizenprijzen ook gestegen zijn, zoals de NVM vorige week naar buiten bracht, maakt het Kadaster in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) volgende week bekend. In februari was er echter nog sprake van een prijsdaling van 1,7 procent.

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen wat een paar maanden eerder is. Daardoor kan het zijn dat de cijfers van volgende week een ander beeld laten zien.

Huizenprijzen stijgen na drie jaar daling | 'Woningmarkt nog lang niet gezond'