Dankzij het door het kabinet tijdelijk verlaagde btw-tarief op renovatiewerk zijn in de gehele bouw-, installatie- en groenvoorzieningsector bijna 20.000 banen behouden.

Een derde van de bedrijven heeft door de maatregel geen mensen hoeven te ontslaan. Nog eens 17 procent van de aannemers en hoveniers zegt daardoor minder personeel de laan te hebben uitgestuurd.

Dat staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van onder meer Bouwend Nederland, UNETO-VNI en hoveniersvereniging VHG.

Het kabinet verlaagde de btw op renovatie en herstel in maart vorig jaar tijdelijk van 21 naar 6 procent. Daardoor is het voor huiseigenaren momenteel extra aantrekkelijk om hun woning of tuin te laten aanpakken. Volgens het onderzoek bezorgde de maatregel de branche voor zeker 2,6 miljard euro aan extra omzet.

Btw-tarief

In het rapport komt ook naar voren dat woningen onder invloed van de btw-regeling sneller verduurzaamd worden. Een kwart van de bedrijven geeft aan dat er op dit moment meer duurzame materialen worden gebruikt in hun opdrachten dan voor de regeling. Hierbij valt te denken aan isolatiemateriaal, isolatieglas, zonnepanelen, LED verlichting in de tuin en dak- of gevelgroen.

Het lagere btw-tarief geldt vooralsnog tot 1 januari 2015. De brancheorganisaties pleiten voor een verlenging van de regeling. ''Het economisch herstel in de bouw is nog erg broos'', zegt onderzoeker Henri Busker. ''Ik vrees voor een terugval in het aantal renovatieprojecten als de regeling ten einde komt.''