Stakingen bij de belangrijkste sportschoenenfabrikant ter wereld, de Chinese onderneming Yue Yuen, hebben de productie van sportschoenen bij dit kolossale bedrijf voor een groot deel stilgelegd.

Onvrede over de minimale sociale verzekeringen en pensioenregelingen leidde begin deze week tot een protest dat uitgroeide tot een staking van zeker 40.000 werknemers in de sportschoenenindustrie.

Chinese media meldden donderdag dat de productie in 7 van de 10 fabrieken van Yue Yuen in Dongguan, 75 kilometer ten noordwesten van Hongkong, inmiddels stilligt.

Het industriecentrum Dongguan geldt als 'de fabriek van China' en in de schoenfabrieken wordt schoeisel van onder meer Adidas, Asics, New Balance, Nike, Reebok en Timberland gemaakt.

Tegemoetkoming

Naast dat de werknemers willen dat de Thaise eigenaar Yue Yuen bijdraagt aan de pensioenopbouw van de werknemers, willen ze ook een tegemoetkoming voor eten en huisvesting. Veel werknemers wonen op het fabrieksterrein. Een woordvoerder van het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

De laatste tijd vinden er meer stakingen plaats bij grote Chinese fabrieken. In het verleden namen de werknemers van grote fabriekscomplexen vaak genoegen met een hoger nettoloon, omdat zij het pensioensysteem in China niet vertrouwden.