Op het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht vervallen de komende drie jaar 1.240 banen.

Dat bevestigt een woordvoerster van de bank donderdag na een bericht van Het Financieele Dagblad (FD).

In januari had Rabobank aangekondigd dat er tussen de duizend en tweeduizend banen zouden worden geschrapt. De vakbonden hekelden toen met name de ruime marge die het bedrijf hanteerde.

Het grootste deel van het banenverlies komt door een afbouw van wat de zegsvrouw ''externe inhuur'' noemde. Het aantal mensen dat bij Rabobank zelf van de loonlijst verdwijnt, komt op circa 460. Ook een fors aantal ict-functies verdwijnt als Rabobank de overgang naar een meer digitale dienstverlening heeft voltooid.

Gedwongen

De bank probeert die mensen naar ander werk te begeleiden, maar kan gedwongen ontslagen niet geheel uitsluiten. Door de hele organisatie heen verdwijnen arbeidsplaatsen.

Rabobank wil met de ingreep 220 miljoen euro aan kosten besparen. Daarvan wordt met het donderdag aangekondigde banenverlies 190 miljoen euro gerealiseerd. De komende tijd gaat de bank kijken hoe de resterende 30 miljoen euro aan bezuinigingen kan worden gehaald.

Mogelijk leidt dat nog tot extra een verlies van werkgelegenheid. ''Maar we blijven ruim binnen de eerder aangegeven bandbreedte'', aldus de woordvoerster.

De ondernemingsraden buigen zich over de plannen. In de tweede helft van mei komen zij met een advies.

Meer banenverlies

Vakbonden vrezen de komende tijd voor meer banenverlies bij Rabobank. Het zal niet bij 1240 banen blijven, dit is nog maar het begin, verwacht bestuurder Erwin Rog van De Unie.

In januari had Rabobank aangegeven dat er tussen de 1000 en 2000 banen zouden worden geschrapt. De werknemersorganisaties hekelden toen de ruime marge die het bedrijf hanteerde. Nog steeds zien de bonden de ontwikkelingen met zorg aan.

"Wij betreuren het verlies van 1240 arbeidsplaatsen, temeer omdat er weinig vervangend werk is", zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance.