De schoonmakers voeren ook woensdag weer actie. Een aantal ziekenhuizen, universiteiten en hogescholen wordt niet of nauwelijks schoongemaakt.

De werknemers in de sector staken andermaal voor betere arbeidsvoorwaarden, meldt bestuurder van FNV Schoonmaak Ashna Kamta woensdag.

De Rotterdamse ziekenhuizen Erasmus Medisch Centrum, IJsselland Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis zijn dit keer getroffen door de stakingen.

Ook het UMC Utrecht en het Leidse LUMC worden niet schoongemaakt. De Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Utrecht wacht eenzelfde lot, net als de de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Start-stop

In totaal doen 250 schoonmakers mee aan de start-stopstaking, waarbij de werkzaamheden worden hervat zodra de werkgevers stakingsbrekers inzetten.

Met de ziekenhuizen zijn wel afspraken gemaakt over de reiniging van operatiekamers en andere ruimtes waar patiënten worden behandeld.

Nadat de schoonmakers vorige week tijdens een staking op Schiphol al met een struisvogel op de proppen kwamen, nemen zij dit keer een lookalike van koningin Máxima mee naar het Erasmus Medisch Centrum.

Idee achter de acties is te bezien of het ziekenhuis wat hygiëne betreft wel 'koninklijkwaardig' is.

Koningin

Volgende week brengt de koningin daadwerkelijk een bezoek aan het Rotterdamse ziekenhuis. Volgens FNV zijn de ziekenhuizen niet schoon genoeg doordat de schoonmakers te weinig tijd krijgen voor hun werkzaamheden.

De schoonmakers staakten de afgelopen weken al bij meerdere opdrachtgevers van hun werkgever, zoals de NS en Schiphol. Werknemers moeten zich duidelijker uitspreken over de arbeidssituatie voor schoonmakers, vindt FNV.

"We willen toezeggingen dat ze met woorden en daden achter ons staan", aldus Kamta.