De trage verwerking van pinbetalingen in de weekenden en tijdens feestdagen moet snel kunnen worden opgelost. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei maandag dat banken dat met hun automatische processen mogelijk moeten maken.

Dijsselbloem reageerde op een noodkreet van Detailhandel Nederland, dat stelt dat ondernemers jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's mislopen doordat banken pinbetalingen in de weekenden niet kunnen verwerken. Het zou elk jaar om honderdtien dagen gaan dat ondernemers op hun geld moeten wachten.

Dijsselbloem vindt dat de kwestie in het 'maatschappelijk overleg betalingsverkeer' op de agenda moet komen. Behalve het ministerie van Financiën zijn daar ook de banken, de Consumentenbond en het mkb vertegenwoordigd.

Dijsselbloem houdt het er op dat de trage verwerking een technisch probleem is. Dat de banken er extra op verdienen zou hij ''geen goed argument'' vinden.

''Als iemand donderdagavond of vrijdag wat koopt, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Maar de winkelier krijgt het pas op de dinsdag na Pasen bijgeschreven'', aldus voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland.

"De bank zit dagenlang op dat geld. En dan praat je in zo'n paasweekend wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels pas dagen later kunnen beschikken.'' De situatie is volgens hem niet langer houdbaar. Winkeliers hebben het geld hard nodig. ''Wij zijn er niet om de banken te sponsoren. Banken zijn dienstverleners die ons moeten faciliteren.''

Oplossing

Betaalvereniging Nederland erkent het probleem en werkt samen met andere betrokken partijen aan een nationale oplossing, zei adjunct-directeur Gijs Boudewijn.

Hij zegt dat het probleem wordt veroorzaakt door Europese afspraken. Door de verschillende belangen van de eurolanden zit een Europese oplossing op korte termijn er niet in. Daarom wordt gekeken naar een oplossing voor Nederland. Boudewijn verwacht dat een werkgroep in mei een voorstel op tafel kan leggen.