Goededoelenloterijen willen procentueel minder afdragen aan liefdadigheidsorganisaties om zo concurrerend te blijven. 

Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. De Nationale Postcode Loterij, de Bankgiro Loterij en de Vriendenloterij hebben dat advies naar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gestuurd.

Het zou gaan om een afdrachtsverlaging van 50 naar 40 procent. "Minder afdracht betekent meer geld voor prijzen, waardoor de loterij aantrekkelijker wordt en de totale omzet zal stijgen", zegt een woordvoerder van de Postcode Loterij.

"Daardoor zal er per saldo juist meer geld naar goede doelen gaan."

De Staatsloterij draagt bijvoorbeeld 16 procent af aan goede doelen en de Lotto 18 procent. "We willen eigenlijk dat de percentages gelijk getrokken worden", zegt de woordvoerder. "De Staatsloterij heeft nu een veel grotere prijzenpot. Zij zouden eenzelfde percentage moeten afdragen."

De loterijen zouden zich zorgen maken over het legaal worden van online gokken in 2015. Dan krijgen meer loterijen een vergunning van Teeven.

Bedrijven die ook een plekje op de gokmarkt willen, zouden al inspelen op de angst voor het inkomstenverlies voor goede doelen en zich profileren als goededoelenloterij, aldus de krant.