De hervorming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet doorgaan, met of zonder de steun van de Amerikaanse politiek. 

Dat stelden de 188 lidstaten van het IMF zaterdag na afloop van de voorjaarsvergadering van het fonds.

De IMF-leden reageerden daarmee op het uitblijven van toestemming uit het Amerikaanse Congres voor de in 2010 afgesproken hervorming van het IMF.

Als de Amerikaanse politici aan het einde van dit jaar nog altijd geen groen licht hebben gegeven, moeten er binnen het IMF plannen worden bedacht om de beoogde doelen alsnog te halen, stelden de landen in hun slotverklaring.

Verdubbelen

In 2010 is afgesproken om de financiële middelen van het IMF te verdubbelen en opkomende landen een grotere stem te geven binnen het fonds. Voor de VS betekent dit dat middelen die nu tijdelijk aan het IMF zijn toegezegd permanent in de kas van het fonds vloeien. Republikeinen hebben de afgelopen maanden meerdere keren geweigerd in te stemmen met die verandering.

''Als de hervormingen niet worden afgerond zullen wereldwijde problemen meer regionaal, bilateraal of op andere manieren worden aangepakt'', waarschuwde de Singaporese minister van Financiën Tharman Shanmugaratnam, die de vergadering met zijn collega's voorzat. ''Dat leidt niet tot een betere wereld voor ons allemaal. Die wereld zal minder veilig zijn.''

De aanpassingen binnen het IMF moeten ervoor zorgen dat landen als China en Brazilië een grotere stem krijgen en meer geld bijdragen aan het fonds. Het bestuur van het IMF wordt nog altijd gedomineerd door Europa en de VS. De vrees bestaat dat opkomende landen het IMF steeds meer de rug zullen toekeren als die situatie niet verandert.