Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) praat nog met diverse landen over hun mogelijke bijdrage aan noodleningen voor Oekraïne. Dat liet de directeur van de Europadivisie van het IMF, Reza Moghadam, vrijdag weten.

Het IMF bereikte vorige maand een voorlopig akkoord met het nieuwe regime in Kiev over een steunpakket van 14 tot 18 miljard dollar voor de komende 2 jaar. In totaal heeft het land in die periode echter ongeveer 27 miljard dollar nodig om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Naast de leningen van het IMF zijn daarom aanvullende kredieten van landen nodig. Daarover wordt ''met enig succes'' overlegd met diverse partijen, zei Moghadam. De definitieve bijdragen staan echter nog niet vast.

Het IMF verwacht zelf eind april of begin mei een definitief akkoord over de noodleningen te kunnen sluiten. In ruil voor de kredieten moet de economie drastisch worden hervormd.

Nieuwe regering

De nieuwe regering heeft volgens het IMF duidelijk laten zien de economische problemen van het land te willen aanpakken. Moghadam wees daarbij op het loslaten van de koers van de Oekraïense munt, de hryvna, op de verhoging van zwaar gesubsidieerde energieprijzen en maatregelen om corruptie tegen te gaan.

De vrije val van de hryvna, die dit jaar al ruim 30 procent van zijn waarde heeft verloren, kan met behulp van het IMF-programma worden gestuit, stelde de econoom. ''Gezien de dunne markt, de beperkte reserves en de politieke spanningen is het niet verrassend dat de munt nu kwetsbaar is'', concludeerde Moghadam. ''Maar op termijn zullen de koersbewegingen kleiner worden.''