Het is in Den Haag al een tijdje bekend, maar nu officieel ook de boodschap voor de Europese Commissie in Brussel: het kabinet gaat volgend jaar en in 2015 niet extra bezuinigen.

Dat blijkt uit het zogenoemde 'stabiliteitsprogramma' dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag naar de Eerste en Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens de Europese begrotingsafspraken moet het kabinet dat programma voor eind april naar Brussel sturen. Een aantal cijfers en tabellen moet uiterlijk dinsdag al in Brussel liggen.

Voor de Kamerleden en de oplettende Nederlandse krantenlezer is de boodschap niet nieuw. Al eerder was duidelijk dat met het aantrekken van de economie ook het begrotingstekort onder de EU-norm van 3 procent is gedaald en waarschijnlijk verder zal dalen.

Toelichting

''Aangezien het tekort in 2014 en 2015 naar verwachting onder de 3 procent bbp ligt, neemt het kabinet voor de komende jaren geen additionele bezuinigingsmaatregelen'', aldus Dijsselbloem in zijn brief.

Hij geeft in de brief ook een toelichting op de effecten van eerdere bezuinigingsmaatregelen, waaronder het pakket van 6 miljard, waartoe het kabinet vorig jaar oktober met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP besloot. Die bezuinigingen gaan uiteraard gewoon door, maar daar bovenop hoeft niet extra bespaard te worden.

Dijsselbloem zei eerder al dat hij ervan uitgaat dat Nederland binnenkort van het Europese strafbankje mag. Dat is de 'buitensporigetekortprocedure' waarin een land met een tekort hoger dan 3 procent boetes kan krijgen van Brussel of aanwijzingen over hoe het tekort te verminderen.

Maar met het gunstige economische tij lijkt het er nu op dat het Nederlandse tekort 3 jaren op rij (2013-2015) toch onder de 3 procent zit en dat Nederland in juni ontslagen kan worden van het verscherpte toezicht van Brussel.

Komende maandag praat Dijsselbloem met premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP verder over de begroting van 2015.