Gerrit Zalm is op de algemene aandeelhoudersvergadering van ABN Amro herbenoemd tot bestuursvoorzitter voor een periode van vier jaar. 

Dat maakt de staatsbank donderdag bekend. Met uitzondering van Kees van Dijkhuizen, die vorig jaar al een nieuwe termijn van vier jaar kreeg, werden ook de overige bestuursleden herbenoemd.

Rik van Slingelandt volgt Hessel Lindenbergh op als voorzitter van de raad van commissarissen. Begin maart maakte ABN Amro bekend dat Lindenbergh de bank verlaat.

Van de zittende commissarissen werden Steven ten Have, Bert Meerstadt en Marjan Oudeman herbenoemd voor vier jaar. Annemieke Roobeek en Peter Wakkie zijn ook de komende drie jaar lid en Hans de Haan nog een jaar. Met de verschillende termijnen wil ABN Amro meer spreiding aanbrengen in de einddatum van benoemingen.

Tijdens de vergadering werd ook een dividenduitkering van 350 miljoen euro aan de overheidsinstelling NL Financial Investments goedgekeurd, waarvan in september al 150 miljoen euro was uitbetaald.

Nationalisatie

Zalm heeft er nooit een geheim van gemaakt om nog een termijn aan te willen aanblijven als bestuursvoorzitter. De oud-minister van Financiën werd benoemd door Wouter Bos, zijn opvolger bij dat ministerie.

De bank werd in 2008 genationaliseerd nadat een overname door andere partijen mislukte, de financiële crisis was op dat moment net overgewaaid uit de Verenigde Staten. De Nederlandse overheid betaalde in totaal 16,8 miljard euro. Het is de bedoeling dat ABN Amro volgend jaar weer naar de beurs gaat.