AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs was dinsdag rond het middaguur positief gestemd. De AEX-index stond op 519,8 punten, ofwel 6,25 punten (1,2 procent) meer dan het slot maandag. De eventuele val van de regering is "voor geen meter van belang voor de Amsterdamse beurs", zo zegt een analist op de Amsterdamse beurs.


Bekijk video

De belangrijkste fondsen werken immers vooral in het buitenland. "Hooguit voor de lokale bedrijven zou het effect kunnen hebben", vermoedt de analist. "Maar we zitten vier weken voor de verkiezingen en Kok gaat toch weg, dus wat is het verschil?"

Uitschieter was Philips, dat in de ochtend onverwacht goede kwartaalcijfers presenteerde. Wie een aandeel Philips heeft, is dinsdag 2 euro (6,2 procent) op papier rijker geworden. De koers ligt nu op 34,29 euro. Andere stijgers waren bedrijven die met elektronica te maken hebben, zoals ASML, CMG, KPN en Getronics.

Laurus

Bij de kleinere fondsen was er enige aandacht voor supermarktconcern Laurus. De koers bleef vrijwel onveranderd (0,02 euro erbij, 1,3 procent), ondanks het bericht maandag dat overnemer Casino meer tijd nodig heeft voor het boekenonderzoek van Laurus.

Een van de grotere verliezers op de lokale markt in Amsterdam Option Trade, dat voorbeurs slechte kwartaalcijfers meldde. Het aandeel verloor 7,3 procent tot een koers van 3,04 euro.

Invloed Philips

Philips trok in heel Europa de technologieaandelen omhoog. Deze sector kreeg eveneens een impuls van het Amerikaanse Texas Instruments, dat maandag nabeurs met meevallende kwartaalcijfers was gekomen en tevens zijn verwachtingen voor het lopende kwartaal had opgeschroefd.

De technosector zette alle beurzen in de plus. Londen was rond het middaguur handelen 0,7 procent hoger. MMO2 (mobiele telefonie) was daar de grootste stijger met een winst van 5,5 procent. Parijs haalde een winst van 1,1 procent met Cap Gemini (plus 4 procent) op de een na hoogste plats. De DAX-index van de beurs van Frankfurt kon door technische problemen pas laat in de ochtend worden opgemaakt en was toen 0,6 procent hoger. Grootste stijger hier was Infineon, met een koerswinst van ruim 4 procent.

VS

De beleggers kijken uit naar gegevens uit de Verenigde Staten. Later op de dag worden de consumentenprijzen bekendgemaakt.

De euro stond rond het middaguur op 0,8800 en was daarmee vrijwel gelijk aan de 0,8805 dollar van maandag bij het einde van de handel. Tegenover het pond sterling was de Europese munteenheid praktisch onveranderd op 0,6125.