De eerste veiling van Griekse staatsobligaties in vier jaar is succesvol verlopen. 

Griekenland slaagde er donderdag bij terugkeer op de kapitaalmarkt in om drie miljard euro op te halen tegen een rente van 4,75 procent. Dat is goedkoper dan verwacht, aangezien was gerekend op een rente van vijf procent.

Het succes van de veiling bleek al eerder op de dag, toen een woordvoerder van de Griekse regering liet weten dat er grote interesse was voor het vijfjarige schuldpapier.

Er zou maar liefst vijf keer zo veel aanbod zijn dan de tweeënhalf miljard euro die Athene aanvankelijk wilde ophalen.

De rente waartegen de obligaties nu zijn geveild ligt ruim onder de grens van zes procent, het uiterste punt waarop de rente als houdbaar wordt gezien. Sommige analisten betwijfelen echter of dat ook voor Griekenland geldt.

Schuldenlast

Het land heeft een schuldenlast van 171,8 procent van het bruto binnenlands product. Voorlopig leunen de Grieken echter op de leningen van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds, die een lange looptijd hebben.

De veiling was de eerste sinds het voorjaar van 2010. Toen liep de rente voor het land zo hoog op dat die niet langer viel op te brengen. Griekenland steunt op het noodpakket van inmiddels 245 miljard euro. In het najaar wordt nog gesproken over een mogelijk derde steunpakket.

Dossier Griekenland