Honderdvijftig schoonmakers op luchthaven Schiphol leggen donderdag het werk opnieuw neer. De schoonmakers staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

De staking begon rond 14.00 uur. Het gaat om een "start-stop-staking", waarbij de schoonmakers ieder moment aan het werk kunnen gaan.

=Zodra het schoonmaakbedrijf extra uitzendkrachten inzet om de staking te breken, gaan de schoonmakers weer aan de slag.

"Het schoonmaakbedrijf voelt de actie daardoor extra in de portemonnee: het moet zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten betalen", aldus vakbond FNV in een verklaring.

In maart staakten de schoonmakers op Schiphol ook enkele uren. Ook toen werden na korte tijd uitzendkrachten ingezet om de schoonmakers te vervangen.

De FNV onderhandelt voor de schoonmakers over een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. Daarnaast wil de vakbond dat de zogenaamde 'wachtdagen' van tafel gaan. Schoonmaakbedrijven betalen de eerste twee ziektedagen niet door.

De stakers trokken naar het hoofdkantoor van Schiphol, omdat FNV vindt dat ook Schiphol als hoofdopdrachtgever een rol kan spelen in het conflict.