ZOETERMEER - Het personeel op particuliere ambulances krijgen straks ongeveer net zo veel loon als de collega's in dienst van de gemeenten. Ook is het de bedoeling dat zij vanaf volgend jaar zoveel mogelijk dezelfde pensioenrechten krijgen. Dat zijn de bonden met werkgevers van de grootste particuliere ambulancediensten overeengekomen.

De vakbonden Abvakabo FNV, CNV-bond CFO, FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond maakten dit dinsdag bekend. Volgens de bonden is het nu afwachten of het ministerie van Volksgezondheid de kosten voor het harmoniseren van de arbeisdvoorwaarden wil financieren. Half mei verwachten zij hierover uitsluitsel te krijgen.

Minister Borst (Volksgezondheid) zou al eerder geld hebben toegezegd voor een harmonisatie van de voorwaarden. Tot nu toe wilden de werkgevers echter nog niet over de brug komen, volgens de bonden. Het personeel heeft begin april een prikactie in Utrecht gevoerd om de druk op de grootste particuliere ambulancebedrijven in de CAO-onderhandelingen op te voeren.

Afgesproken is dat de particuliere ambulancebedrijven de zondagavond afgesloten CAO Gemeenten overnemen, waaronder nu al de gemeentemedewerkers op de ambulances vallen. Met terugwerkende kracht krijgen de ambulancewerknemers 3,5 procent meer loon over een periode van veertien maanden, plus in december een eindejaarsuitkering van 2,75 procent.

/ECONOMIEPersoneel ambulancediensten in actie