Hoewel de eerste asperges al in februari werden gestoken, is de officiële opening van het aspergeseizoen zoals elk jaar pas de tweede donderdag van april. 

Dat het seizoen dit jaar veel eerder van start ging dan anders, komt vooral door de hoge temperaturen en de vele uren zonlicht.

"Het seizoen is met een vliegende start begonnen. De prijzen en de kwaliteit van de asperges zijn heel erg goed'', vertelt Herman Mertens van Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Nederland. Hij voorziet dat het aspergeseizoen dit jaar door de vroege oogst ongeveer drie weken eerder afloopt.

Goedkoper

Bart Benders van het Nederlands Asperge Centrum denkt dat de asperges dit jaar gemiddeld iets goedkoper zullen zijn vergeleken met vorig jaar.

"Toen kwam de productie veel later op gang door het slechte weer'', aldus de aspergespecialist. Bij de start van het seizoen begin april was er door het extreem koude weer nog nauwelijks aanvoer van het 'witte goud'.

Het aspergeseizoen is in Nederland vrij kort. De eerste stengels komen in de lente op. De oogst loopt normaal gesproken tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan, beschermheilige van de aspergetelers. De meeste telers laten de plant dan met rust, zodat die weer voldoende op krachten kan komen voor het volgende seizoen.