Europese energieverslindende bedrijven kunnen blijven profiteren van kortingen op stroom. 

Brussel zal deze vorm van steun toestaan, zo bleek woensdag bij de presentatie van nieuwe richtlijnen voor staatssteun aan groene energie.

Wel is het de bedoeling dat ook voor groene energie meer de principes van de vrije markt gaan gelden.

In sommige EU-landen bestaat er een toeslag op energie zodat alle stroomverbruikers meebetalen aan de omschakeling naar duurzame energie.

In Duitsland kregen grootverbruikers zoals aluminium- en staalproducerende bedrijven dan weer korting op die toeslag als tegemoetkoming in hun kosten. Dat blijft dus geoorloofd.

Duurzame energie

De markt voor duurzame energie groeide de afgelopen jaren flink, onder meer geholpen met subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen. Brussel wijst erop dat hierdoor de prijzen voor energie stegen, maar dat er ook sprake was van oneerlijke concurrentie. Daar moet een einde aan komen.

"Europa moet haar ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen bereiken tegen de laagst mogelijke kosten voor de belastingbetalers en zonder onnodige marktverstoring of oneerlijke concurrentie'', aldus Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging).

Sommige technologieën zoals windenergie zijn zo goed als volwassen, vindt Almunia. Deze zouden dan ook best stapsgewijs de markt op kunnen; ze hebben geen overheidssteun meer nodig.