De Europese Unie en Rusland liggen met elkaar overhoop over het Russische importverbod voor varkens.

Van toenadering of een oplossing is nog geen sprake en daarom is de Europese Commissie naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gestapt, zo maakte ze dinsdag bekend.

Rusland importeert sinds eind januari geen varkens of varkensvlees meer uit de EU sinds de vondst van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen.

Volgens Brussel is de ban buitenproportioneel omdat het maar gaat om enkele, geïsoleerde gevallen van varkenspest. Bovendien is de EU-brede ban in strijd met internationale handelsregels, aldus Brussel.

Verliezen

Tot nu toe hebben onderlinge gesprekken niet tot een oplossing geleid, terwijl de Europese sector ''significante verliezen'' lijdt, aldus Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht. ''Europa zal zijn varkensproducenten beschermen en wij zien dan nu ook geen andere keus dan om naar de WTO te stappen.''

Een kwart van het Europese varkensvlees gaat naar Rusland, rekende Brussel voor. Denemarken, Duitsland en Nederland zijn grote exporteurs. De Nederlandse varkenssector loopt circa per week 2 tot 3 miljoen euro mis door het importverbod, liet LTO Nederland eerder weten.

Consultatieronde

Bij de WTO gaat het om een zogenoemde consultatieronde. Het is de bedoeling dat de EU en Rusland er eerst via gesprekken uitkomen. Daarna kan de WTO om een bindende uitspraak worden gevraagd.