Schiphol is van plan om 90 miljoen euro te steken in de vernieuwing van Lelystad Airport. Het vliegveld opent in 2018 de deuren en moet uiteindelijk de derde luchthaven van Nederland worden.

Dat meldt Schiphol dinsdag.

De luchthaven wordt vanaf de opening in 2018 gefaseerd uitgebreid. De 90 miljoen euro investering dekt de totale uitbreiding tot 2033. 

Het vliegveld moet vanaf dat jaar met 45 duizend vluchten per jaar en 6,7 miljoen passagiers de derde luchthaven van Nederland worden. Naar verwachting worden deze cijfers behaald ergens tussen 2033 en 2043. 

Vanaf 2028 denkt Schiphol winst te kunnen maken op de uitbreiding. Rond 2035 zijn naar verwachting de investeringen terugverdiend.

Ontwikkeling

"De ontwikkeling van Lelystad is van belang voor de groei van mainport Schiphol. Door deze investering kan Schiphol een concurrerende internationale mainport in een concurrerende regio blijven", aldus Jos Nijhuis, topman van Schiphol Group.

Lelystad Airport gaat ruimte bieden aan vluchten naar Europese (toeristische) steden en regio's. Uit marktonderzoek blijkt dat consumenten voldoende interesse hebben voor vakantievluchten vanaf Lelystad Airport.

Hiervoor moeten de ticketprijzen concurrerend zijn en het aanbod van bestemmingen vergelijkbaar zijn met andere regionale luchthavens.