Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar veel meer vragen gekregen over discriminatie. Meer dan de helft van de zaken gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit het dinsdag verschenen jaarverslag over 2013 van het College voor de Rechten van de Mens. Volgens het college is sprake van een 'explosieve' stijging van 75 procent ten opzichte van 2012.

Volgens de organisatie is de arbeidsdiscriminatie een groot probleem in Nederland. Het college kreeg ook veel vragen over zwangerschapsdiscriminatie.

Vorige maand deed de instantie een dringend beroep op minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om iets te doen aan discriminatie van zwangere werkneemsters. Asscher zegde toe dit voorjaar met maatregelen te komen om deze discriminatie aan te pakken.

Campagne

Het college ontving vorig jaar 2.581 vragen over discriminatie, waarvan 56 procent ging over de arbeidsmarkt. Dit is voor de instantie aanleiding om dinsdag een bewustwordingscampagne te beginnen.

''Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Ook in 2013 kwamen signalen binnen dat bedrijven stagiairs weigeren vanwege bijvoorbeeld hun huidskleur of omdat zij een hoofddoek dragen”, zegt voorzitter Laurien Koster.

Het college kreeg vorig jaar 498 zaken voorgelegd waarover een oordeel werd gevraagd. In 183 gevallen kwam het tot een uitspraak. De drie belangrijkste gronden waarop mensen worden uitgesloten zijn geslacht, handicap of chronische ziekte en leeftijd. Ook afkomst speelt vaak een rol.