Het orgaan dat toezicht gaat houden op de grootste banken van Europa moet op termijn worden losgesneden van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat zeiden de president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann en zijn ambtsgenoot van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, maandag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Door de Europese bankentoezichthouder, ook wel het SSM, bij de ECB onder te brengen bestaan namelijk het gevaar dat belangen door elkaar heen gaan lopen, aldus Knot.

Waar de toezichthouder namelijk kijkt naar het functioneren van banken, is de ECB verantwoordelijk voor het maken van beleid. Die twee rollen zouden elkaar kunnen bijten, stelt Knot.

Apart instituut

Ook Weidmann, president van een van de invloedrijkste centrale banken binnen het ECB-bestuur, pleitte ervoor om van de bankentoezichthouder een 'apart instituut' te maken.

"Ik niet anders dan instemmen met zijn opvatting", zo zei hij, kort nadat Knot opperde voor het afsplitsen van het SSM op de middellange termijn.

Voorlopig heeft het toezichtsorgaan echter voor voordeel van zijn plek onder het dak van de Europese Centrale Bank. Het is volgens Knot namelijk essentieel dat het SSM al op de eerste dag na invoering geloofwaardig is.

Waakhond

Door te beginnen als dependance van de ECB erft de nieuwe toezichthouder een deel van het al bestaande vertrouwen in de ECB, aldus Knot.

De Europese toezichthouder is onderdeel van de bankenunie en moet vanaf november de waakhond worden voor de honderddertig grootste banken binnen de eurozone. Tot die tijd is het orgaan al druk doende met het doorlichten van de balansen van die banken.

Lees ook: 'Oplossing eurocrisis is pas halverwege'