Premier Mark Rutte ziet ondanks concurrentie van lagelonenlanden nog altijd kansen voor de industrie in Europa.

Voor onze ogen voltrekt zich een ''vierde industriële revolutie'', zei Rutte maandag op de Hannover Messe, de belangrijkste industriële beurs ter wereld.

Hij doelt daarmee op hoogtechnologische en innovatieve industrie waarbij bijvoorbeeld auto's, bruggen, medische apparatuur of apparaten in onze woonkamers kunnen communiceren met elkaar of zelfstandig beslissingen kunnen nemen.

Als voorbeeld noemde Rutte de Van Brienenoordbrug, ''de slimste brug ter wereld'', die uitgerust is met een hightech-sensorsysteem dat zelf bepaalt wanneer onderhoud nodig is. De auto die communiceert met het wegdek is een ander voorbeeld van de 'techniek van morgen', volgens Rutte onderdeel van de vierde industriële revolutie.

Rutte: ''Ik behoor dus niet tot de pessimisten die beweren dat de maakindustrie in Europa en andere hoogontwikkelde economieën het af gaat leggen tegen het industriële geweld van de opkomende economieën.''

Nederland heeft volgens de premier de kennis en kunde in huis om aan te sluiten bij die nieuwe industriële revolutie. Hij wees er op dat volgens de Britse zakenkrant de Financial Times drie van de tien meest innovatieve Europese regio's in Nederland liggen.