De groei van de eurozone op kwartaalbasis is in het eerste kwartaal uitgekomen op 0,4 procent. In het tweede en derde kwartaal neemt de groei iets af tot 0,3 procent. 

Dat verwachten de statistiekbureaus van Duitsland, Frankrijk en Spanje, laten zij maandag gezamenlijk weten.

Over heel 2014 komt de groei uit op 1,0 procent op jaarbasis, verwachten de drie bureaus. Daarmee zou de groei iets lager uitkomen dan wordt voorspeld door de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Die lieten in hun laatste voorspelling weten een groei van 1,2 procent ten opzichte van 2013 te voorzien.

De branchegenoten van het Centraal Bureau voor de Statistiek denken dat het herstel van de eurozone breed zal plaatsvinden in alle sectoren en alle landen. Het herstel wordt gedreven door een herstel van de binnenlandse vraag. Ook de handel draagt een - weliswaar kleiner - steentje bij, aldus Insee, Ifo en Istat.

Bedrijven

De binnenlandse vraag wordt vooral gedragen door bedrijven, die moeten investeren in nieuwe productiecapaciteit na de financiële crisis. De consumptiegroei blijft wel laag, als gevolg van de bezuinigingen, werkloosheid en lage groei van het besteedbaar inkomen.

Als de vraag naar Europese producten in opkomende landen, vooral in Azië, afneemt kan dat wel negatieve gevolg hebben voor de economische groei. Ook de spanningen rond Oekraïne kunnen het herstel in de kiem smoren, zo waarschuwen de drie bureaus.