Supermarkten stellen hun werknemers alvast per 1 januari 2015 1,25 procent loonsverhoging in het vooruitzicht, in het geval dat het niet is gelukt voor die tijd een cao af te sluiten. 

Dat maakten de werkgeversorganisaties Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen en Vakcentrum Levensmiddelen maandag bekend.

De werkgevers herhalen daarmee de zet die zij eind vorig jaar deden. Toen kenden zij hun personeel 1,25 procent loonsverhoging toe per 1 januari 2014.

Bij elkaar komt dat neer op de 2,5 procent over een periode van 2 jaar, het loonbod dat zij eerder hadden neergelegd in het cao-overleg met de vakbonden.

Vakbonden

De vakbonden eisen echter 3,5 procent over 2 jaar, in combinatie met werkgelegenheidsafspraken. De werkgevers weigeren hierop in te gaan. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten al geruime tijd in het slop. De supermarktbranche zat op 1 april precies 1 jaar zonder (nieuwe) cao.

Door de loonsverhoging nu aan te kondigen willen de werkgevers ''rust en duidelijkheid'' brengen. ''Onze werknemers verdienen dat'', zegt een woordvoerder.

De loonsverhoging geldt voor alle 260.000 medewerkers die onder de cao voor de supermarktbranche vallen.

'Triest'

Vakbondsonderhandelaar Fedde Monsma van CNV Dienstenbond vindt dat de werkgevers zich ''triest'' gedragen, omdat ''zij weigeren te investeren in echte werkgelegenheid".

Hij wijst er in dat verband op dat 80 procent van de medewerkers niet ouder is dan 23 jaar en geen vast contract heeft. ''Het zou de supermarkten sieren als zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door met creëren van echte banen bij te dragen aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid'', zegt Monsma.