In het eerste kwartaal zijn bijna een kwart (23 procent) minder bedrijven failliet verklaard, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van de website Faillissementsdossier.nl.

In de eerste drie maanden van dit jaar gingen 2672 bedrijven en instellingen bankroet tegen 3470 een jaar eerder. In maart daalde het aantal faillissementen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar zelfs met een derde tot 782.

Vooral in de transportsector en in de bouw gingen de afgelopen maanden minder bedrijven onderuit (dalingen bijna 40 procent).

De horeca daarentegen zag het aantal bankroeten in de periode januari tot en met maart met 15 procent stijgen. Vooral cafés hebben het zwaar. Zij zien hun omzet al 2 jaar onafgebroken teruglopen.

Noord-Holland

Noord-Holland was in het eerste kwartaal de provincie met de meeste faillissementen. In Noord- Brabant daalde het aantal faillissementen het sterkst.

Faillissementsdossier.nl registreert al sinds de zomer van vorig jaar een geleidelijke afname van het aantal faillissementen in Nederland.

De daling blijft echter relatief. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008, voor het uitbreken van de crisis, gaan er nog steeds veel bedrijven failliet. Toen telde de website in de eerste drie maanden van het jaar 'slechts' 1686 bedrijven die over de kop gingen.

Achtergrond: Dit moet u weten van faillissementen