Bij de onderhandelingen over de rijksbegroting van komend jaar moet de zorg met stip op één komen. 

Die oproep doet Abvakabo FNV maandag aan de onderhandelaars in politiek Den Haag.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zit maandag voor het eerst met de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en die van de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om te praten over de begroting voor volgend jaar.

Volgens voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV zien ''verschillende partijen, zoals de PvdA, in dat 3 miljard bezuinigen op de langdurige zorg te ver gaat. Dat juichen wij toe.’’ Zij waarschuwt wel voor noodverbanden.

Gemeenten 

Veel zorgtaken worden overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Sommige partijen, zoals PvdA, ChristenUnie en SGP, pleiten voor extra geld om die overheveling soepel te laten verlopen. Abvakabo FNV pleit voor minstens een jaar uitstel, zodat gemeenten tijd krijgen om zich voor te bereiden.

De vakorganisatie, die vreest dat veel zorgmedewerkers hun baan zullen verliezen, presenteert maandag plannen die volgens haar beter zijn voor de zorg voor ouderen en gehandicapten. Ook vindt ze dat gedwongen verhuizingen van ouderen moet stoppen, ''zeker zo lang de thuiszorg niet op orde is''.