Boze vrachtwagenchauffeurs hebben maandagochtend de poorten van een handvol grote transportondernemingen 'symbolisch' op slot gedaan.

Dat betekent dat enkele honderden vrachtens niet kunnen uitrijden, meldt FNV Bondgenoten. Aan de poort is een slot gehangen.

De getroffen ondernemingen zijn onder meer Vos, Sita, Peter Appel en Sent Waninge.

FNV kaderleden en chauffeurs, verzamelen zich maandag met een eerste groep actievoerders en stakers om een begin te maken met acties tegen verdringing en voor meer loon.

Loon

De werkgevers wilden niet over de brug komen met loonsverhoging en houden vast aan de nullijn. Dat was voor de vakbonden onacceptabel. Die eisen een 1-jarige cao met een loonsverhoging van 3 procent.

Zij trekken maandag vanuit vijf verschillende locaties op om een startmanifestatie te houden bij Utrecht.

"Stakers komen samen om een signaal aan de werkgevers af te geven dat zij niet langer met zich laten sollen", zegt Egon Groen, bestuurder FNV Transport en logistiek. "Dit is nog maar het begin en we gaan door om bij werkgevers de boodschap tussen de oren te krijgen dat het zo niet langer gaat."

Werk

''Steeds meer chauffeurs en warehousemedewerkers zitten zonder werk. Voor wie nog wel werk heeft, wordt alles duurder. Maar een loonsverhoging zit er volgens de werkgevers niet in'', laat FNV Bondgenoten weten. ''Ondertussen concurreren ze elkaar kapot en is de opdrachtgever de lachende derde.''

De cao voor de sector heeft betrekking op circa 140.000 werknemers, onder wie vrachtwagenchauffeurs en medewerkers van logistieke centra. Op 15 maart verwierpen FNV-leden de cao-voorstellen van werkgevers.